Pravilno pranje zuba i oralna higijena

Pranje zuba predstavlja osnovnu meru borbe protiv karijesa.

 

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni.Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Iako je pranje zuba jednostavan postupak, većina ljudi je sprovodi nepravilno.

 

zubna tehnika pravilnog pranja zuba

 

Pravilna tehnika

 

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice i to pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole.

Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne donje vilice i istim pokretima (sa tom razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Dok perete zube kontakt između zuba ne postoji! Poželjno je da se gledate u ogledalo kako bi i sami kontrolisali tehniku koju sprovodite pri pranju zuba.Kada ste završili pranje dobro isperite usta.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od 3 minuta.

I zapamtite:

 

ZUBI SE UVEČE PERU ZBOG ZDRAVLJA, A UJUTRO ZBOG HIGIJENE!

 

Četkicom se čiste tri od pet površina zuba.Za prostore između zuba koristi se konac ili interdentalne četkice. Samo oni odstranjuju bakterijske naslage iz međuzubnih prostora na području ivice desni.Postoje različiti dizajni zubnog konca i interdentalnih četkica: za čišćenje međuzubnih prostora,za čišćenje kritičnih predela oko mostova,za implantate,za fiksne ortodontske aparate.

 

Uputstvo za pravilnu upotrebu konca

 

Namotajte 20 cm konca oko srednjih prstiju. Konac postavite između palca i kažiprsta, ostavljajući oko 5 cm konca. Koristitite palac da usmerite konac između gornjih zuba. Ostavite 2 do 3 cm konca zategnutog između prstiju. Koristite kažiprst da navodite konac između donjih zuba. Lagano uvodite konac između zuba koristeći cik-cak pokrete. Ne nabijajte konac između zuba. Koncem pratite obline zuba.Trljajte koncem gore i dole uz bočne strane zuba. Tako sa čistim delom konca očistite svaki zub pojedinačno.Završite vodicom za ispiranje usne šupljine.

 

Najčešća pitanja koja postavljate stomatolozima:

 

Koliko je bitna zubna pasta koju upotrebljavam?


Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Na policama se često mogu naći na desetine različitih vrsta. Važno je da izaberete pastu koja sadrži fluor u koncentraciji od 1100 -1400ppmF.Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući povećani rizik za karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosetljivost zuba. Pitajte nas koja je zubna pasta najbolja za vas.


Koju vrstu četkice da upotrebljavam?


Četkica s mekim vlaknima najbolja je za uklanjanje naslaga sa zuba. Četkice s manjom glavom prikladnije su jer mogu bolje dohvatiti sva područja usne šupljine.Pretvrdom četkicom i prejakim pritiskom tokom četkanja odvajate desni od zuba.Tome pripomaže i pogrešna tehnika čišćenja.Ovako izloženi vratovi zuba vrlo su osetljivi,što se oseća kao lagani bol u dodiru sa hladnim,vrućim.. Postoji na tržištu i električna četkica. Ona može bolje očistiti zube, naročito kod osoba koji nisu toliko spretni ili imaju poteškoća pri pranju.


Koliko često treba da menjam četkicu za zube?


Četkicu trebate promeniti kad počnete primećivati znakove istrošenosti ili nakon dva do tri meseca.

 

Koji je pravilan način korišćenja vodice za ispiranje usne šupljine?


Vodicu koristite nakon pranja zuba. Čep bočice napunite vodicom do označene linije (20ml). Pažljivo mućkajte 30 sekundi i ispljunite (ne gutati). Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mestima.


PRAVILNO ODRZAVANJE ORALNE HIGIJENE podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa!

 

Komentari(6)
Napiši komentar
Marko Peric
20.01.2017 21:03
Posto ja imam osetljive zube,I problem sa kariesom(prakticno imam sve moguce probleme,sa svim postojecim obolenjima Po Malo)Ali u glavnom karies,I osetljivost.Pa Sam hteo da pitam,da li mozete da mi predlozite pastu za zube,Hvala unapred Odgovori
Dental Centar
21.01.2017 10:56
Postovani Marko,
Pasta za zube je samo pomocno sredstvo u odrzavanju oralne higijene sto znači da ne može da vam reši probleme koje ste naveli.Postoje paste za zube koje smanjuju osetljivost zuba kao npr colgate pro relif (samo se utrlja prstom na osetljive zube),sensodine rapid...
Mihailo Jovic
04.07.2017 01:15
Zeleo bih da vas pitam koju biste mi pastu preporucili posto imam problem sa zadahom i javljanjem mrlja na zubima.Hvala unapred. Odgovori
Dental Centar
04.07.2017 06:09
Postovani Mihailo,
Zadah iz usta može biti različitog porekla.Ukoliko lekar utvrdi da je uzrok u ustima tada se neprijatni zadah uklanja sanacijom karijesa uklanjanjem kamenca i obradom džepova. Ukoliko je je uzrok želudac takodje je neophodno da se javite lekaru koji će to registrovati i veoma lako vam pomoći da neprijatan zadah nestane.Vodice za ispiranje usta i paste za zube tu ne pomažu mnogo.Ipak postoje paste za zube sa različitom namenom koje smanjuju broj mikroorganizama,utiču na osetljivost zuba, "izbeljuju" zube,smanjuju pojavu afta... pa u tom smislu vam možemo preporučiti npr curaseptovu pastu ADS 712 koja sadrzi hlorheksidin pa smanjuje br prisutnih bakterija u ustima sto svakako ima uticaj na zadah.Ipak paste su samo pomoćno sredstvo a vama savetujem da se ipak javite stomatologu.

marija misini
13.12.2017 21:45
cao,meni su zubi mnogo osetljivi na:toplo,hladno,kiselo,a narocito na slatko zamolila bih za sugestije(predloge).thanks
Odgovori
Dental Centar
15.12.2017 10:58
Poštovana Marija,
Uzrok osetljivosti zuba je raznolik. Od klinastih erozija,eksponiranih vratova zuba,atricija,abrazija,previše citrusa i kiselih napitaka takodje dovode do oštećenja gledji i pojave osetljivosti...Postoje sredstva koja se mogu primenjivati u cilju smanjene osetljivosti za kućnu i ordinacijsku upotrebu. Svakako na pregledu se treba konstatovatio šta je uzrok osetljivosti i koje od ovih sredstava bi bilo najdelotvornije. Ono o čemu bi vi trebali da povedete računa je da ne izlažete zube termičkim stresovima (u isto vreme vruća kafa i hladna voda),koristite umereno toplu hranu i napitke.
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :