Keramičke fasete

Viniri ili fasete - navlake za zube

 

Izgled porcelanskih viniri

Vinir ili faseta se obično odnosi na keramičku fasetu. Kod nas se češće sreću drugi oblici faseta koji su ekonomski isplativiji jer je procedura izrade daleko jeftinija i brža. To su fasete izrađene od kompozita ili već gotove fabričke fasete koje se cementiraju nakon odabira veličine i boje.


Keramički viniri odnosno keramičke fasete podrazumevaju korišćenje IPS E.Max Ceram sistema. Ova visoko estetska fasetna keramika omogućava živopisno rasipanje svetlosti i lako postizanje boje zuba. Protetski radovi izrađeni ovim sistemom impresioniraju svojim izgledom.


Ukoliko imamo na umu da je debljina vinira delić milimetra onda nam je jasno da se radi o jednom malom umetničkom delu koji svoj pun estetski sjaj dobija nakon cementiranja.

 

Oblikovanje zuba – navlake za zube


Viniri ili fasete su navlake za zube uz pomoć kojih se zubi mogu oblikovati na različite načine.


Osim kozmetskih indikacija, keramički viniri se koriste za prekrivanje raznih diskoloracija zuba otpornih na izbeljivanje, kao i za zatvaranje dijastema, odnosno razmaka između zuba, gubitak gleđi ili frakture zuba. Fasetama se mogu i preoblikovati tetraciklinski promenjeni zubi.


Na veoma elegantan način, bez obimnog brušenja i diskomfora pacijenta, možemo zube preoblikovati, produžiti, proširiti ili im promeniti boju (najčešće kod težih tetraciklinskih i drugih prebojenosti). Celokupan osmeh sa vinirima dobija na lepoti.
Prednost keramičkih faseta u odnosu na kompozitne fasete

 

Prednos keramičkih faseta

 

Prednost u odnosu na kompozitne fasete je svakako dugotrajnost i estetika zuba. Keramičke fasete vremenom ne menjaju boju za razliku od kompozitnih faseta, i to je ujedno glavna prednost keramičkih faseta. Takođe, estetski momenat se bitno razlikuje jer keramičke fasete imaju daleko bolje optičke karakteristike nego kompozit. Kao manu bi mogli navesti cenu i dužinu izrade fasete. Keramičke fasete iziskuju više poseta dok se kompozitne fasete mogu postaviti istog dana.


Cena keramičkih faseta kratkoročno gledajući je veća, ali su one daleko isplativije od kompozitnih faseta, te vam savetujemo njihovu upotrebu.


Kvalitetni materijali koje u našoj ordinaciji koristimo pri izradi jedne ovakve nadoknade garantuju dugoročno rešenje za vaše zube i prelep osmeh.

 

Ostale vrste faseta (vinira, veneers):

  • Componeer
  • Fasete urađene kompozitom