Lečenje zuba - endodontski tretman

Lečenje zuba ustvari predstavlja endodontski tretman u narodu poznat kao "vađenje živca". Endodontska terapija doslovce znači terapija unutrašnjosti zuba (lat. endo – unutra, dont – zub).

lecenje zuba
Iako prve asocijacije na ovaj termin upućuju na neprijatnost i bol, činjenica je da se danas postupak «vađenja živca» obavlja potpuno bezbolno uz anesteziju. Endodontski tretman ustvari znači «spašavati» zub jer pravilno izvedeno lečenje dovodi do očuvanja funkcije zuba koji bi u suprotnom bio izgubljen.

Jedan zub je sačinjen od tvrdih spoljnih struktura kao što su gleđ, dentin i cement kao i mekog tkiva – pulpe, koja se nalazi u unutrašnjoj šupljini. U zubnoj pulpi se pored nerava, popularnog «živca» nalaze krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo...
Korenski kanali - Svaki živac ulazi u zub, kroz vrh njegovog korena. Od mesta ulaska, živac se pruža kroz centralni deo korena (kanal korena) i ulazi u širi prostor unutar krunice zuba, odnosno komoru pulpe. Zubni živac ima važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali jednom kada zub nikne i završi razvoj, najispoljenija funkcija zubnog živca je senzorna funkcija, odnosno sposobnost zuba da reaguje na nadražaje kao što su toplo ili hladno.

 

Kako se obavlja endodontski tretman?


Lečenje kanala korena podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja “zubnog živca”. Svi gore navedeni uzroci mogu dovesti do zapaljenske reakcije okolnog tkiva, odnosno bola, otoka i drugih stanja koja prate svako zapaljenje. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način se otklanja mogućnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.

 

Više o savremenoj metodi mašinskoj obradi kanala https://www.dentalcentar.rs/vesti/clanak/lecenje-zuba-naprednom-tehnologijom

U slučaju da postoji periapikalna lezija (proces na vrhu korena zuba) postoje dva načina terapije:

 

  1. Konzervativni – obrada kanala primenom raznih lekova(ova terapija se sprovodi u nekoliko poseta stomatologu
  2. Hirurški tretman – apikotomija tj resekcija korena zuba (intervencija pri kojoj se odgnu desni i ukloni proces ili cista u kosti) 

 

Uspešnost lečenja zuba endodontski zavisi pre svega od anatomskih karakteristika samog zuba.

 

Bočni zubi zahtevaju veoma veliku angažovanost, spretnost i umeće stomatologa sa obzirom da bočni zubi imaju više kanala korena. Ovi kanali nisu uvek idealni već mogu da se račvaju, da budu zakrivljeni a nekada a neprohodni. Sve ovo može da kompromituje lečenje kanala zuba. Stomatolog obično na početku terapije ukaže pacijentu na neophodnost višeseansne terapije. Jednokanalni zubi se mogu izlečiti u jednom danu ukoliko to uslovi dozvoljavaju odnosno ukoliko ne postoji infekcija u kosti ili je inficirana pulpa pa zahteva predostrožnost.

 

Najzad kada se terapija uspešno završi preostaje nam da porazmislimo o budućnosti ovog zuba.

 

Ukoliko zub nije previse destruisan u kruničnom delu tada je moguće zub za neko izvesno vreme restaurirati kompozitnim ispunom uz primenu eventualno fiberglas vlakana ili FRC kočića.

 

Ukoliko je zub dosta oslabljen tada već treba doneti odluku da se koren zuba ojača kočićem a krunični deo nadomestiti krunom bilo bezmetalnom ili metalokeramičkom. Poseban oblik krune zuba endokruna izradjena CAD/CAM tehnologijom takodje je jedan vid terapijske mere kod zuba koji su endodontski lečeni.

 

Svi ovi poduhvati su dosta komplikovani i višefazni pa ponekad je potrebno mesec i više dana kako bi se sve perfektuiralo. Ipak spašen zub je neprocenjiv i uglavnom se sve završi na obostrano zadovoljstvo.

 

Ne treba zaboraviti da su endodontski zubi biološki manje vrednosti i vremenom gube elasticitet tvrdog tkiva pa su skloni prelomu. Prelomi zuba su često nepovoljni pa se frakturna linija propagira i duž korena. U ovom slučaju zub na žalost više nema mogućnosti rekonstrukcije već se vadi a dalja nadoknada izgubljenog zuba ide u pravcu ugradnje implantata ili povezivanja više zuba u most kada se narušava integritet zdravih susednih zuba radi nadoknade jednog izgubljenog zuba.

 

Sve ovo navedeno je dobar razlog da se nakon endodontskog lečenja dobro porazmisli i u skladu sa pacijentovim mogućnostima iznađe adekvatno rešenje.