Savremene metode ispravljanja zuba

Lep osmeh i zdravi zubi su jedna od važnih karakteristika koje utiču na lepotu lica. Zato ukoliko vodite računa o svom izgledu, ali i zdravlju važno je da redovno odlazite kod stomatologa. A ako niste zadovoljni položajem i rasporedom svojih zuba, tu su različite metode, npr ispravljanje zuba bez proteze. Danas se sve više primenjuje folija za ispravljanje zuba, što predstavlja najsavremeniju metodu.

 

Koje vrste proteza za zube postoje


Malo ko se može pohvaliti zubima koji su savršeno raspoređeni. Zato se veliki broj ljudi pita kako ispraviti zube na najbrži način. Međutim, bez obzira na to za koju metodu za ispravljanje zuba se odlučite, morate znati da nekad put do savršenog osmeha može biti dug. Ali, u konsultaciji sa svojim stomatologom on će vam preporučiti vrste proteza za zube koje će biti najbolje za vašu situaciju.


Danas postoje tzv. fiksne i mobilne proteze za ispravljanje zuba. Kao što sam naziv kaže, fiksne proteze se ne skidaju i upravo zbog toga koriguju položaj zuba nekprekidno. Ove proteze sastoje se od bravica, koje se lepe na svaki zub, i luka koji povezuje bravice i omogućava ravnomeran pritisak na sve zube. Ako ste odrasli, i imate loš raspored zuba, odgovr na pitanje kako ispraviti zube je jednostavan – stavite fiksnu protezu! Mobilna proteza se sastoji od metalnog luka, a glavna prednost u odnosu na fiksnu je u tome što se može skidati. Takođe, mobilna proteza se preporučuje deci, ili odraslima kojima je potrebna mala korekcija položaja zuba.


Međutim, danas je posebno popularna metoda za ispravljanje zuba bez proteze, odnosno korišćenje tzv. folija za ispravljanje zuba.

 

 

Ispravljanje zuba bez proteze pomoću folija


Da li ste se ikada zapitali kako ispraviti zube bez nošenja klasičnih proteza? E pa, danas je to moguće uz pomoć tzv. folija za ispravljanje zuba. Ove „najmodernije proteze“ su napravljene od providnog materijala tako da su potpuno neupadljive, pa su samim tim idealne za one koje ne vole klasične vrste proteza za zube koje su uočljivije. Pored toga, folija za ispravljanje zuba je potpuno lagana za nošenje, a oni koji je nose neće osećati nikakve neprijatnosti poput žuljanja. Takođe, folije za zube se tokom jela skidaju. Samim tim, pacijenti više ne moraju da gube vreme na čišćenje, kao što je slučaj sa fiksnom protezom. Tretman ispravljanja zuba pomoću folija je najčešće kraći u odnosu na tretman pomoću fiksnih proteza. A redovne stomatološke kontrole nisu neophodne, što je u sličaju nošenja fiksnih proteza obavezno. Međutim, korišćenje folija za ispravljanje zuba se preporučuje u slučaju potrebe za manjim korekcijama kao što su blaže rotacije zuba, smanjenje razmaka između zuba ili kod sabijenih zuba. U komplikovanijim slučajevima, fiksna proteza je i dalje zlatni standard.


Naravno, iskusni stomatolozi će nakon pregleda moći da vas posavetuju da li je bolje da nosite fiksnu protezu, ili folije za ispravljanje zuba. A na koji način se izrađuju folije možete pogledati ovde.

 

Čemu služi folija za zube posle fiksne proteze


Iako većina pacijenata misli da je nakon skidanja fiksne proteze terapija ispravljanja gotova, nije baš tako. Naime, da se zubi nakon ispravljanja ne bi ponovo krivili neophodno je da se jedno vreme nosi folija za zube posle fiksne proteze tzv retenciona folija. Ovakva folija za zube posle fiksne proteze se u početku nosi češće i duže, a nakon nekoliko meseci se preporučuje da se nosi samo tokom noći. Takođe, ove folije su odlično rešenje ukoliko škrgućete zubima tokom spavanja. One će sprečiti da dođe do potencijalnog fizičkog oštećenja zuba.

Povezane teme:
Komentari(10)
Napiši komentar
Predrag Janjic
15.09.2018 11:09
Hteo bih da vas pitam da li folijom mogu da se isprave sada nastali zbijeni i krivi zubi posle izlaska umnjaka. Donja vilica je u pitanju tih prednjih 5 zuba. Pre toga bili su ravni. Ako moze odgovor na e-mail, hvala unapred. Odgovori
Dental Centar
18.09.2018 16:07
Postovani,
Pregled je uvek neophodan kako bi se procenila situacija i doneo plan terapije. Ukoliko ste zainteresovani kontaktirajte nas putem maila ili telefona.
Dental Centar
29.10.2018 22:21
Postovani nedostaje mail adresa. Ukoliko zelite mozete nas kontaktirati za vise informacija ali bez pregleda je neozbiljno bilo sta prognozirati.
Krasimira Posmuga
22.11.2018 21:23
Kada se nose folije da li posle jela treba oprati zube pa tek onda vratiti folije na zube ? Kako odrzavati higijenu kada je dete u skolu a nosi folije za zube Odgovori
Dental Centar
22.11.2018 22:51
Postovani, folije se skidaju i nakon jela vracaju na predhodno oprane zube. Kad to nije moguce dovoljno je da dete dobro ispere usta od ostataka hrane i vrati folije.
Andjela Markovic
11.12.2018 22:35
Da li folije mogu da koristim ako imam most,i metalokeramicku solo krunicu? Hvala. Odgovori
Dental Centar
11.12.2018 22:54
Postovana,
most se ne moze pomerati ali pojedinacne krune mogu. Potreban je pregled kako bi videli da li je tako nesto moguće u vašem slučaju.
Saska
15.01.2019 20:52
Postovani,
imam pronaciju zuba u gornjoj vilici,sad mi postaje problem zbog toga sto se pomera zagriz,s'tim da mi nedostaju neke petice i sestice,moj stomatolog kaze da je problem nadomestiti zube koji fale jer nema prostora izmedju gornje i donje vilice kad se zagrize.Da li postoji mogucnost da se protezom koriguju zbubi i da se napravi prostor za zube koji nedostaju?
Hvala! Odgovori
Miro Storić
17.06.2019 10:55
Dali je moguće staviti fiksnu protezu ako imate plombu na prednjim gornjim zubima
Odgovori
Dental Centar
17.06.2019 16:51
Poštovani,
Ispuni nisu nikakva prepreka za postavku fiksnog aparata
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :