Hirurško vađenje umnjaka

Umnjaci ili treći molari su zubi koji niču od 18-25 godine i zauzimaju poslednje mesto u zubnom nizu.Najčešći razlog izostanka nicanja umnjaka i impakcije je nedostatak prostora u zubnom luku,nepravilan položaj klice ili ograničen rast vilic.

hirurško vađenje umnjaka

Terapija neizniklih zuba zavisi od procene mogućnosti nicanja,starosti pacijenta,opšteg zdravstvenog stanja i prisutnih simptoma.

 

Neiznikli zubi ne moraju pričinjavati smetnje,ali ukoliko su prisutne to su bolovi blagog do jakog intenziteta.Moze biti prisutan otok u ustima ali i spolja,otežano otvaranje usta,pa čak i opšti znaci infekcije(povecana telesna temperatura,malaksalost..)


Komplikacije koje može da izazove impaktiran zub su sledeće:

  • Pericoronitis –infekcija(preko krune zuba se često nalazi deo mekog tkiva, između je prazan prostor gde se zadržava hrana što je pogodno za razmnožavanje bakterija. Taj deo gingive može da bude otečen i bolan, neprijatan zadah koji se često jvlja je zbog gnoja koji se cedi iz njega. Često se otok može proširiti i na obraz i limfne žlezde)
  • Karijes (samog umnjaka ili susednog zuba sedmice)
  • Resorpcija korena susednog zuba( usled pritiska umnjaka i njegovog nepravilnog polozaja)
  • Teskoba i potiskivanje ostalih zuba napred( indikovani za vadjenje pre ortodontske terapije)
  • Cista ili odontogeni tumor( moze nastati ukoliko folikul koji se normalno nalazi oko svakog formiranog zuba u kosti cistično degeneriše i nastane cista ili tumor.

hirurško vađenje umnjaka

Hiruško vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolno je.Vremenski se nikad ne zna koliko će trajati vadjenje umnjaka,zavisi od polozaja zuba u kosti,broja i zakrivljenosti korenova,kvaliteta kosti itd.

 


Kako bi postoperivni tok bio što bezbolniji i lakši u alveolu izvađenog umnjaka se može staviti PRF PREPARAT.

 

UPUTSTVA POSLE VAĐENJA UMNJAKA

 

IZVADITE GAZU KOJU VAM JE HIRURG DAO DA ZAGRIŽETE NAKON 20MIN
HLADITI OPERISANO PODRUČJE SPOLJA (hladne obloge 20min pa pauza 20min,ponavljati par sati)
RANU NE TREBA ISPIRATI SA VODOM ILI DRUGIM RASTVORIMA(nakon vađenja zuba u alveoli se formira koagulum koji ispiranjem moze ispasti i zarastanje nakon toga moze biti bolno i usporeno)
IZBEGAVATI HRANU DOK TRAJE ANESTEZIJA(jer postoji mogucnost da se pacijent ugrize za usnu ili obraz i da nastanu rane na sluzokoži .Savetuje se meksa ishana,prvih 24h ne jesti i ne piti toplo,preporucuje se sladoled )
NE PUŠITI 48H NAKON VAĐENJA ZUBA(jer nikotin i katran negativno deluju na formiranje koaguluma)
IZBEGAVATI PRETERANU FIZIČKU AKTIVNOST I TRENINGE DVA, TRI DANA
BLAGA SUKRVICA JE NORMALNA POJAVA NAKON VAĐENJA UMNJAKA, (u slučaju da se javi krvarenje iz rane stavite parče gaze ili dve kesice čaja i držite pola sata,ako ne prođe javite se svom oralnom hirurgu)
ANALGETIK SE KORISTI PO POTREBI (Nimulid,Brufen,Analgin,isključivo preparati koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu,ukoliko se bol ne smanjuje posle 48h javiti se svom hirurgu)
ANTIBIOTICI SE UGLAVNOM PRIMENJUJU NAKON VAĐENJA UMNJAKA( daju se pacijentu uputstva koji ,koliko puta dnevno,i koliko dugo)
KONCI SE UKLANJAJU POSLE 6-7 DANA
REDOVNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE (upotreba meke Četkice i polagani pokreti u predelu konaca)

 

Slične teme  http://www.dentalcentar.rs/vesti/clanak/koji-implant-je-najbolji

                        http://www.dentalcentar.rs/vadjenje-zuba